Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@04:24:10 GMT

تشنگی و سفره های بی آب دامنگیر خراسان رضوی

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۴۳۱۹۶

تشنگی و سفره های بی آب دامنگیر خراسان رضوی

مشهد- ایرنا- تداوم 17 ساله پدیده خشکسالی در خراسان رضوی 50 درصد مساحت این استان را در حد متوسط و بقیه گستره آن را در سطوح خفیف، شدید و بسیار شدید درگیر خود کرده است.

این در حالی است که استان 6 میلیون و 400 هزار نفری خراسان رضوی با وسعت 118 هزار و 851 کیلومترمربع منطقه ای خشک و نیمه خشک می باشد که 75 درصد وسعت آن در اقلیم بیابانی یعنی خشک، نیمه خشک و فراخشک قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آژیر خطر بی آبی و برداشت بی رویه از سفره های آبهای زیرزمینی نزدیک به دو دهه است که در خراسان به صدا درآمده و وضعیت سفره های آبی هر سال حادتر و بحرانی تر می شود بطوری که هم اکنون به اذعان مدیرعامل آب منطقه ای خراسان رضوی از مجموع 37 دشت تحت مطالعه این استان 34 دشت ممنوعه شده که از آن میان 15 دشت 'ممنوعه بحرانی' است.
چالش آب در خراسان رضوی نسبت به سایر نقاط کشور بیشتر است و اقلیم خشک، بارندگی کمتر، اتکای مصارف آب به سفره های آب زیرزمینی این چالش را در استان حادتر کرده است.
ظرف چهار سال اخیر یکی از اصلی ترین موارد مورد توجه موضوع آب و مقابله با خشکسالی بوده است. به گفته استاندار خراسان رضوی در همین چارچوب حدود سه سال پیش دبیرخانه بحران آب با محوریت دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل شد.
علیرضا رشیدیان چندی پیش در نشستی اعلام کرد مشکل کم آبی جز با تدبیر، برنامه و هماهنگی بین بخشهای مختلف حل نمی شود و فرهنگ مدیریت مصرف نیز باید نهادینه شود.
وی افزود: براساس توافق وزارتخانه های جهاد کشاورزی و نیرو باید طی 2 سال 700 میلیون مترمکعب از اضافه برداشت آبهای زیرسطحی خراسان رضوی کاهش یابد. پارسال به عنوان سال نخست این اضافه برداشت 300 میلیون مترمکعب کاهش یافت در حالی که در تولید محصولات کشاورزی نه تنها کاهش نداشتیم بلکه افزایش محصول نیز وجود داشت.

* افزایش شمار شهرهای دچار تنش آبی
طی چند سال گذشته تعداد شهرهای دارای تنش آبی در استان به سرعت رو به فزونی است بطوری که به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی تعداد شهرهای این استان که در آستانه تنش آبی قرار دارند از 18 شهر در تابستان سال 93 به 28 شهر در تابستان 94 و 29 شهر در تابستان 96 رسید.
حسین اسماعیلیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در تابستان امسال 29 شهر استان با جمعیت یک میلیون و 400 هزار نفر دچار تنش آبی بودند.
اسماعیلیان گفت: با توجه به افت چاه های زیرزمینی و توسعه شهرها در افق 1400 از 73 شهر استان 53 شهر با کسری آب به میزان 2 هزار و 849 لیتر در ثانیه مواجه خواهد بود و در افق 1420 نیز 71 شهر دارای کسری آب به میزان 6 هزار و 948 لیتر در ثانیه خواهد بود.

* کاهش 30 میلیارد مترمکعبی منابع آبهای زیرزمینی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی با بیان اینکه بیلان منفی دشتهای آب استان یک میلیارد و 167میلیون متر مکعب است افزود: در 25 سال گذشته 30 میلیارد مترمکعب از منابع راهبردی آبهای زیرزمینی کم شده است.
اسماعیلیان ادامه داد: ظرف هشت سال گذشته 225 حلقه چاه در شهرهای استان حفر و حدود پنج هزار لیتر در ثانیه ظرفیت تامین آب یجاد شد. سه هزار و 500 لیتر در ثانیه از این ظرفیت ایجاد شده صرف جبران کاهش آبدهی چاهها شد لذا با توجه به برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی در صورت حفر چاه جدید رقم خاصی به میزان آبدهی چاهها افزوده نمی شود.
وی با بیان اینکه حداکثر ظرفیت فعلی تامین آب در 73 شهر خراسان رضوی هفت هزار و 600 لیتر در ثانیه است گفت: با توجه به خشکسالی های پیاپی در دهه های اخیر سطح سفره های آب زیرزمینی استان سالانه یک متر مکعب افت می کند و از 37 دشت آبی استان 34 دشت در شرایط بحرانی قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی افزود: براساس استاندارد جهانی در شرایط مطلوب حداکثر باید 40 درصد از منابع آب تجدیدپذیر در هر کشور برداشت شود اما این رقم در خراسان رضوی به طور متوسط سالانه 130 درصد است.
وی بیان کرد : از این رو نه تنها کل منابع آب تجدیدپذیر در استان استخراج می شود بلکه 30 درصد از ذخایر قبلی نیز استفاده می شود.
اسماعیلیان خاطرنشان کرد : جمعیت زیرپوشش شبکه آبرسانی در 73 شهر استان تحت پوشش این شرکت شهرها یک میلیون و 750 هزار نفر است.
وی گفت: برای تامین آب در شهرهای استان طی سالهای آتی نگرانی وجود دارد و امیدواریم با برنامه هایی که در سطح ملی پیگیری می شود بتوانیم وضعیت دارای اطمینان در تامین آب شرب داشته باشیم.

* افزایش 362 هزار مترمکعبی تولید آب در مشهد
به رغم حاد شدن وضعیت منابع آبی در خراسان رضوی همچنان میزان تولید و مصرف آب رو به افزایش است.
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب مشهد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: 67 میلیون و 294 هزار و 69 متر مکعب آب در نیمه نخست سال جاری در کلانشهر 3.5 میلیون نفری مشهد تولید شده است.
جوانشیر شادمهری افزود: این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل 360 هزار و 922 متر مکعب افزایش داشته است. تامین پایدار آب شرب نیازمند پایش مداوم تاسیسات، منابع تولید و توزیع، برنامه ریزی دقیق و بهبود مستمر شبکه آبرسانی است.

* تامین 80 میلیون مترمکعب آب از سد دوستی
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: طبق برنامه ریزی صورت گرفته در سال جاری 80 میلیون متر مکعب از آب مصرفی مشهد از سد دوستی تامین می شود. سال گذشته نیز 79 میلیون و 470 هزار متر مکعب آب از سد دوستی به مشهد منتقل شد.
وی با بیان اینکه میانگین مصرف روزانه آب در این کلانشهر هشت هزار لیتر در ثانیه است بیان کرد: آب آشامیدنی مشهد از 420 حلقه چاه ، سدهای دوستی، کارده، طرق و ارداک و قناتهای امامیه و قاسم آباد و چشمه اندرخ تامین می شود.
وی با بیان اینکه جدود حدود 19 درصد آب تولید در مشهد در نیمه نخست سال جاری به صورت هدررفت در شبکه به حساب نمی آید، تاکید کرد : صرفه جویی به معنای کم مصرف کردن نیست بلکه باید با مصرف درست و همچنین جلوگیری از هدررفت آب در مراحل تولید، توزیع و مصرف با جلوگیری از هدر رفت آب شرایط گذر از تنش آبی را فراهم کرد.

* افزایش 5.8 درصدی مصرف آب در 73 شهر خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز در خصوص میزان مصرف آب در نیمه نخست سال جاری به خبرنگار ایرنا گفت: در نیمه نخست امسال 60 میلیون متر مکعب آب در 73 شهر این استان به جز مشهد مصرف شد.
حسین اسماعیلیان با بیان اینکه این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 5.8 درصد افزایش داشته است خاطرنشان کرد : در نیمه اول امسال بیش از 91 میلیون مترمکعب آب در 73 شهر زیرپوشش این شرکت تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 1.7درصد افزایش داشت.
وی مابه التفاوت تولید و مصرف آب را، مقدار آب بدون درآمد و ناشی از هدررفت آب نظیر انشعابهای غیرمجاز و هدررفت آب ناشی از فرسودگی تاسیسات و اتفاقات ذکر کرد.
اسماعیلیان با بیان اینکه حوزه آب بدون درآمد نیازمند تغییر نگاه و فرهنگ است گفت: این امر مشکل عمده این حوزه و نیازمند اقدامات جدی است. آب مورد نیاز این استان از 406 حلقه چاه تولید می شود و هر مشترک زیرپوشش این شرکت در شبانه روز 150 لیتر آب مصرف می کند که با توجه به وضعیت بحرانی منابع تولید این میزان باید به 70 لیتر کاهش یابد.
وی افزود: چالش آب در خراسان رضوی نسبت به سایر نقاط کشور بیشتر است و اقلیم خشک، بارندگی کمتر، اتکای مصارف آب به سفره های آب زیرزمینی این چالش را در این استان حادتر کرده است.
او با بیان اینکه این شرکت از هم اکنون در حال برنامه ریزی تامین آب برای سال آینده است ادامه داد: برنامه ریزی برای مدیریت مصرف و کاهش آب بدون درآمد، تنها راهکار مقابله با تنشهای آب با توجه به وجود دشت های بحرانی، کاهش منابع آب زیرزمینی، توسعه و صنعتی شدن شهرها و پدیده مهاجرت است.

* فاجعه بزرگ آبی
مدیر جمعیت ناجیان آب خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به تداوم خشکسالی در شرق کشور و خراسان رضوی وضعیت آبی و منابع زیرزمینی در این استان وخیم و در شرایط بحرانی است. مشهد در 25 سال آینده برای شرب و بهداشت به 400 میلیون مترمکعب آب نیاز خواهد داشت.
مهدی جمشیدی افزود: بر اساس استانداردهای بین المللی برداشت آب از منابع زیرزمینی باید بین 20 تا 40 درصد باشد که این میزان در خراسان رضوی 200 تا 300 میلیون مترمکعب برآورد می شود. این در حالی است که سالانه یک میلیارد و 300 میلیون مترمکعب آب از سفره های زیرزمینی خراسان رضوی اضافه برداشت می شود لذا در صورت عدم چاره اندیشی و با توجه به افزایش رشد جمعیت و نیاز آب در 20 تا 25 سال آینده اضافه برداشت آب در خراسان رضوی به یک میلیارد و 600 میلیون متر مکعب در سال خواهد رسید که این به معنای رخداد فاجعه ای بزرگ است.
وی ادامه داد: دشت مشهد که از قوچان تا انتهای مشهد امنداد دارد 700 تا 800 میلیون متر مکعب آب تجدیدشونده دارد و طبق استانداردهای بین‌المللی از این منابع آبی حداکثر 400 میلیون متر مکعب باید برداشت کرد. اما هم اکنون یک میلیارد و 100 میلیون متر مکعب از دشت مشهد برداشت می‌شود و دشتهای استان خراسان پر تنش ترین بحران کمبود آب را در کشور دارند.
مدیر جمعیت ناجیان آب خراسان رضوی بیان کرد : با بهره برداری از سد دوستی در سال 84 بر روی رودخانه مرزی هریرود تا حدودی مشکل کم آبی در مشهد تامین شد اما با ادامه روند سدسازی درافغانستان آورده این سد تحت تاثیر قرار گرفت و برنامه ریزی برای تامین آب مشهد برای مدت 80 سال از آب سد دوستی، به کمتر از یک دهه تقلیل یافت.
وی افزود: مسئولان باید برای وضعیت دشت مشهد و منابع آبهای زیرزمینی استان تدبیر جدی داشته باشند تا در آینده فرزندانمان نگران تامین آب نباشند.
این وضعیت در حالیست که به گفته محمدحسین جعفری مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان 78 درصد منابع آب در این استان آبهای زیرزمینی و 22 درصد آن آبهای سطحی است. همچنین از کل میزان مصرف آب در این استان شش میلیون و 400 هزار نفری 89 درصد آن متعلق به بخش کشاورزی، 3 درصد بخش صنعت و هشت درصد مربوط به بخش خدمات است.
گزارشگر: ندا جواهرفر ** انتشاردهنده: حسین کریم زاده
7505/1858

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۴۳۱۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری سومین دوره مسابقات تنیس روی میز اپن آزاد بزرگسالان در مشهد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مسابقات تنیس روی میز اپن آزاد بزرگسالان آقایان خراسان رضوی بزرگداشت داور بین المللی دکتر «پویا پارسا» با حضور ۵۰ بازیکن خراسان رضوی بصورت دوره‌ای - حذفی و با سرداوری استاد امین زاده و فروغی در خانه تنیس روی میز برگزار شد

در پایان این مسابقات ابوالفضل شریعت زاده، کیوان غفاری، جعفر جلائیان، رضا صالحیان، علی صادقی مندی، محمد جواد قاسمی نیا، عباس فروغی و محمد اسکندری به مرحله بعدی مسابقات راه یافتند.

 هشت بازیکن منتخب بهمراه بازیکنان دسته برتر بزودی مسابقات نهایی را بصورت دوره‌ای برگزار خواهند کرد.

در مراسم پایانی با حضور ریاست و دبیر هیات و  بازیکنان و جمعی از پیشکسوتان استان از دکتر پارسا با اهدا لوح تقدیر گردید.

دیگر خبرها

  • تصادفات در مشهد یک کشته و ۴۳ مصدوم بر جای گذاشت
  • تداوم فعالیت سامانه ناپایدار جوی در خراسان رضوی/افزایش سرعت وزش باد پیش بینی شده است
  • تداوم فعالیت سامانه ناپایدار در خراسان رضوی/افزایش سرعت وزش باد پیش بینی شده است
  • برگزاری سومین دوره مسابقات تنیس روی میز اپن آزاد بزرگسالان در مشهد
  • آبگرفتگی و سیلاب در ۴ شهرستان خراسان رضوی
  • سیلاب در محور قدیم رباط سنگ -رباط سفید -مشهد
  • بارشهای بهاری جاده های خراسان رضوی را فرا گرفت
  • لغزندگی خیابان و بی احتیاطی راننده منجر به فوت پاکبان در مشهد شد
  • سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در ایران انجام می‌شود
  • جاده‌های خراسان رضوی همزمان با افزایش ترددها بارانی و لغزنده است